Stappenplan Bus naar Camper

Je droom word binnenkort werkelijkheid. Je hebt de perfecte bus gevonden die aan jouw wensen voldoet, om er vervolgens camper van te maken. Gefeliciteerd!

Bepalen behoefte

En nu? Instagram, Youtube en Pinterest staan vol met mooie inrichtingen van verschillende soorten busjes en campers. Maar belangrijk is, is dat je eerst gaat bepalen waar je behoefte ligt. Aan de hand daarvan, kan je een plan gaan maken. En aan de hand van jouw behoefte, hangt ook een kostenplaatje.

Ga je er mee naar koude landen? Ben je van plan in de winter te gaan kamperen? Dit zal allemaal uitmaken voor hoe goed je je bus zal moeten gaan isoleren etc. Wij vonden het bijvoorbeeld ook belangrijk dat onze twee Supboard’s mee konden. Als je dit vooraf weet, kan je hier rekening mee houden met de kast indeling. Zo gaan wij de Sup’s opslaan onder de bedbank. Maak een lijstje met dingen die voor jou/jullie belangrijk zijn bij het indelen van je camperbus.

Wat ook belangrijk is, bij de aanschaf van je bus is dat je weet hoeveel PK’s je denkt nodig te hebben qua trekkracht van de bus zelf. Als jij landen met bergen wilt gaan bezoeken, is het fijn dat je de bult wel opkomt!

Isoleren

Over isoleren had ons oude busje, de Volkswagen T4 nog nooit gehoord. Dit was een standaard camper, maar dertig jaar geleden isoleerden ze blijkbaar nog niet. Wij waren het dus ook niet gewend, en hadden nooit problemen met de niet geïsoleerde bus. Omdat dit onze ‘standaard’ is geweest, zijn we wat dat betreft niet veel eisend. Alleen moet je even helder hebben waarom een bus geïsoleerd moet worden. Het gaat namelijk verder dan alleen bescherming van kou of hitte.

Je isoleert je camperbus voor de volgende redenen:

 • Bescherming tegen hitte of kou
 • Bescherming tegen roest of schimmels
 • Bescherming tegen geluidsoverlast, van buiten naar binnen maar ook andersom

Dan heb je de keuze uit de volgende materialen:

 • Piepschuim
 • Kurk
 • Glaswol
 • Schapenwol
 • Armaflex
 • Pur-schuim
 • Pir-platen
 • X-trem, lijkt op armaflex

De meeste ‘vanlifers’ kiezen voor armaflex. Dit is een materiaal wat je op alle zijwanden van de bus plakt. Armaflex is een goed isolatiemiddel, zeker als je een winterkampeerder bent of naar koude landen zult gaan.

Wij kozen voor schapenwol. Mede omdat wij geen winterkampeerders zijn, en drie jaar rondgereden hebben in een niet geïsoleerde bus zijn wij niet veeleisend. Waar je altijd op moet letten na een nachtje slapen of een maaltijd koken, is dat je je bus even ventileert. Ventileren zorgt er ook voor dat condens zich geen weg weet te vinden naar jouw metalen wanden van je campertje!

Schapenwol

 • Schapenwol biedt goede isolatie voor kou en hitte
 • Schapenwol biedt een akoestische isolatie
 • Wol is duurzaam, voor ons ook een belangrijk onderdeel geweest in het maken van onze keuze
 • Schapenwol is vrij van chemische middelen
 • Schapenwol is vochtregulerend
 • Schapenwol is brandwerend
 • Het heeft ook nog eens een luchtzuiverende werking

Vloer maken en zijwanden frame maken

Nadat je hebt geïsoleerd op de manier wat voor jou wenselijk is, maak je een frame van hout, zowel op je vloer als zijwanden. Hier tegenaan maak jij je vloerplaat, of straks je betimmering van de wanden. Je maakt dit nog niet dicht! Het is van belang dat je zijwanden nog toegankelijk zijn, omdat je hier nog aan de slag zal moeten met elektra vanuit misschien wel zonnepanelen etc.

Elektra/zonnepanelen/kabels

Trek je kabels, plaats je zonnepanelen en omvormer, etc.

Meubels en afwerking

Maak jouw kastenwand, keukentje, en bed naar je eigen wens. Wij gaan voor een hoekbank, die je uit kan schuiven tot slaapbed. Denk bij het maken van je meubels aan de eisen van de RDW en/of Belastingdienst.

Die eisen lees je hier.

Als je meubels staan, kun je kijken voor kussens/matras, gordijntjes, etc.

RDW Camper keuring

En dan, de laatste stap! Je busje laten keuren bij de RDW tot camper. Spannend wel, maar als jij je hebt verdiept in de eisen waar je bus aan moet voldoen, komt dit zeker goed!

Als je bus officieel een kampeer auto geworden is, kan je deze ook gaan verzekeren onder een camper verzekering, en ook het kwart-tarief aanvragen bij de belastingdienst. Reken uit je winst!

De ‘Heisenbergers’

Bus, voor welke doeleinden?

Bergen/ weekendjes in NL/ winterkamperen

Wat vind ik belangrijk in de camperbus?

Surfplank/Supboard, fiets mee, etc…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven